top of page

İşitme Kayıpları

İşitme Kayıpları
işitme kayıpları, sağırlık, işitme testi, işitme cihazı, ankara

İşitme ve Denge Organı Kulak 

Beş duyu organımızdan biri olan kulak, sesleri toparlayarak, kohlea (salyangoz)'da sesi elektrik enerjisine çevirip sinir vasıtasıyla beyine ileten çok işlevli bir organımızdır. Çok önemli bir diğer görevi ise vücudumuzun dengesini sağlıyor olmasıdır. 

Kulak, dış, orta ve iç kulak olmak üzere 3 kısımdan oluşur. İşitme, sesin kulak kepçesinden kulağa girmesinden sonra, zarda titreşir ve orta kulakta bulunan kemikcikler vasıtası ile iç kulağa iletilir. İç kulakta elektrik enerjisine dönüşen ses, sinir ile beyne iletilir ve beyindeki duyma merkezinde anlamlandırılması ile gerçekleşmiş olur.

İşitme Kayıpları

İşitme kayıpları, doğuştan (konjenital) olabildiği gibi sonradan edinilen (akkiz) patalojilere bağlı olarak gelişebilir. Doğuştan işitme kayıpları çok yüksek oranda genetik faktörlere bağlı olsa da, sonradan edinilen işitme kayıplarını ortaya çıkaran birçok faktör ve sebep vardır.  Bunlar;

Yaşlılığa bağlı fizyolojik faktörler,

Akustik Travma : Ani olarak çok yüksek veya uzun süreli yüksek sese maruz kalma. Özellikle yüksek ses ortamında çalışan bireylerin kulak koruyucu ekipmanları kullanmamasından kaynaklanmaktadır.

Çeşitli Virüs, Bakteri Kaynaklı Hastalıklar İle Sinir Sistemi Hastalıkları : Orta Kulak İltihabı (Otitis Media), Kemikçik Kireçlenmesi (Otoskleroz),

MS (Multiple Skleroz) ve Meniere Hastalığı vb. gibi hastalıklar sayılabilir.

Ototoksisite : Kulağa yönelik yan etkisi bulunan streptomisin, kanamisin, kinin vb. etken maddesini içeren ilaçlar veya aspirin gibi ilaçların yüksek dozda kullanımına bağlı olarak gelişebilir.  

İşitme Kayıpları, kulakta problemin gerçekleştiği  bölgeye göre temel olarak üçe ayrılmaktadır.

İletim Tip İşitme Kaybı
Sol
Dış ve Orta Kulak
İç Kulak
Sağ
Dış ve Orta Kulak
İletim Tip İşitme Kaybı
İç Kulak
Sensorinöral Tip İşitme Kaybı
İşitsel Sinir ve Beyin
Mikst Tip İşitme Kaybı

a) İletim Tip İşitme Kaybı

İletim tip işitme kayıpları, dış ve orta kulakta, sesin iç kulağa iletilmesini sağlayan iletim elemanlarında meydana gelen problemlere bağlı olarak gelişen bir işitme kaybı türüdür. Ses iletim elemanları dış kulak kanalı, kulak zarı, orta kulak kemikçikleridir.

Dış kulak kanalının kulak kirinden veya yabancı bir cisim nedeniyle tıkaması, ses iletim elemanlarını ilgilendiren, kulak zarının gerginliğini yitirmesi veya delinmesi, her yaşta görülebilecek orta kulak iltihabı (otitis media), daha çok yaşlılıkta görülmekle birlikte orta yaşlarda ve erken dönemde nadiren görülebilen kemikçik kireçlenmesi (otoskleroz) iletim tip işitme kayıplarının başlıca sebepleridir.

İletim işitme kayıplarının tedavisinde ilaç, cerrahi müdahale ile işitme cihazı bulunmaktadır.

b) Sensorinöral Tip İşitme Kaybı

Sensorinöral işitme kayıpları, iç kulak, işitme siniri ve beyinin işitsel merkezinde meydana gelen problemlere bağlı olarak gelişen bir işitme kaybı türüdür.

Presbiakuzi :  Kohleada meydana gelen patolojilere kısaca presbiakuzi denilmektedir. İç kulakta bulunan kohleanın iki temel görevi mekanik ses enerjisini elektrik enerjisine çevirmek ve vücudun dengesini sağlamaktır. Kohleada bulunan tüycükler, yaşlılığa bağlı gelişen deformasyon ile sesin elektrik enerjisine dönüştürülmesinde problemler yaşar  ve bu durum da işitme kaybı meydan gelmektedir.

Akustik Travma, Meniere Hastalığı  ve ani Ani Gelişen İşitme Kayıpları, Sensorinöral İşitme Kaybı rahatsızlıklarıdır.

Sensorinöral Tip İşitme Kayıplarının tedavisinde ilaç, cerrahi müdahaleler, işitme cihazı ve işitsel implantlar yer almaktadır.

c) Mikst Tip İşitme Kaybı

Mikst tip işitme kayıpları, iletim tip ile sensorinöral tip işitme kayıplarında rastlanılan patolojilerin bir arada yaşandığı bir işitme kaybı türüdür. Basit manada hastanın hem orta kulak kemikçiklerinde kreçlenme olabileceği gibi aynı anda iç kulaktaki tüycüklerinde problem olabilir.

Bu durumda hekim, odyoloji birimi ile koordineli olarak birkaç tedavi yöntemi bir arada yürütülebilir.

Mikst tip işitme kayıplarının tedavisinde ilaç, cerrahi müdahaleler, işitme cihazı ve işitsel implantlar yer almaktadır.

I/T
SNIK
MTIK

İşitme Kayıplarının Derecelendirilmesi

İşitme duyusu, birçok alet ve yöntemle test edilebilmektedir. Uygulanacak testin türünü, hastanın işitme kaybının türü, yaşı ve hekimin, cerrahi müdahale için gereksinimleri belirlemektedir.

Bütün bu testlerin içerisinde en temel odyolojik tetkik olan ve en çok uygulanan Saf Ses Odyometri testidir. Bu testte amaç, hastanın yaklaşık olarak 10 ayrı frekansta ve her frekans için ayrı ayrı olmak üzere 0 ila 100 dB aralığında ilk duymaya başladığı ses seviyesinin belirlenmesidir.

Bu testin neticesinde çıkan sonuçlar ile aşağıdaki tabloya göre hangi seviyede duyduğu belirlenir ve sağ tarafta görünen odyograma değerler işlenir.

ikderece

İşitme Kayıpları ile alakalı danışmak için

bizlere yazabilirsiniz!

Odyonet İşitme Merkezi

0 (312) 325 03 30

Gülhane Hastanesi (GATA) Karşısı

Gn.Dr. Tevfik Sağlam Caddesi Bağlum Sk. No:1/3 Etlik / ANKARA

Tebrikler... Mesajınız iletildi :)

Sizin İçin Seçtiklerimiz

Cheer

Ekonomik ve Dengeli

Cheer serisi işitme cihazları kablosuz bağlantı, 13 programa varan akustik ortam özelliği ve ekonomik fiyatı ile kendini belli etmektedir. Tasarım açısından şık ve küçük olması ile Cheer serisi gençlerin en çok tercih ettiği modeller arasına girmiştir.

Enchant

Akıllı ve Teknolojik

Sonic markasının, teknolojik yenilikleri işitme cihazlarında uyguladığı yenilikçi bir modelidir. Geniş model seçenekleri ile orta grupta ekonomik bir modelidir. Özellikle akıllı telefonlarla bağlanabilme ve IP68 su geçirmez özelliği öne çıkmaktadır.

Journey

Çok Çok Güçlü

Journey serisi işitme cihazları çocukların ve özellikle ileri derece işitme kayıplı bireylerin ihtiyacını karşılayacak kazanç alanına sahip nitelikli bir cihazdır.  Bununla birlikte kablosuz bağlantı, 13 programa varan akustik ortam özelliği ile BTE türleri arasında önemli bir yere sahiptir. 

bottom of page